De oorlog voorbij
Een aangrijpende kijk op de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog in Balkbrug
Het is april 1945, de oorlog is op zijn laatste benen, maar de spanning is nog overal voelbaar. Hendrika en haar man Aalt leven met de constante dreiging van de Duitse bezetting, maar voor Hendrika draait alles om het perfectioneren van het huishouden en het zorgen voor de ‘fatsoenlijke’ indruk die ze in hun dorp moet maken. Wanneer haar huis overspoeld wordt door mieren, neemt zij het heft in eigen handen en verlangt dat er snel iets aan gedaan wordt.
Op een dag verschijnen Reina en haar zoons Marten en Gijsbert aan de deur, op de vlucht voor de verwoestingen van de oorlog. Hun huis is afgebrand door een Engelse bommenwerper, en ze zijn op zoek naar onderdak. Aalt biedt hen een tijdelijk onderkomen aan, maar de komst van Reina en haar gezin leidt tot een reeks ongemakkelijke confrontaties. Terwijl de spanningen in het huis oplopen, wordt Arend, hun zoon, getrokken in een gewelddadig conflict dat de grens tussen loyaliteit, angst en overleving zichtbaar maakt.
In het dorp onder Duitse bezetting komt de spanning tot een hoogtepunt wanneer Gijsbert, een jonge man, wordt beschuldigd van het stelen van een Duitse verrekijker. Arend, die vastbesloten is de waarheid te achterhalen, confronteert Gijsbert met beschuldigingen die de hele gemeenschap op scherp zetten. Terwijl de verdenkingen steeds verder escaleren, neemt de situatie een dramatische wending wanneer Duitse soldaten het dorp binnenkomen en Gijsbert gevangen neemt.
Te midden van de chaos probeert Reina, Gijsberts moeder, alles te doen om haar zoon te beschermen, maar haar pogingen stuiten op vastberaden tegenstand van Arend en de soldaten. Terwijl de oorlog steeds dichterbij komt, besluiten andere dorpsbewoners te vluchten, bang voor wat de toekomst brengt. Maar de dreiging van de Duitse bezetters is nog niet voorbij. Een confrontatie met de Duitsers brengt de gemeenschap tot het uiterste, waarbij loyaliteit, verraad en overleving de kern vormen van hun keuzes.
De Oorlog Voorbij is een krachtig toneelstuk over morele keuzes, de schaduw van de oorlog, en de complexiteit van menselijke relaties in tijden van crisis. Het confronteert de vraag: hoe ver ga je in je verlangens naar veiligheid, terwijl de wereld om je heen in chaos verkeert? Met de aankomende bevrijding in zicht, blijkt de grootste strijd misschien wel die binnen het gezin zelf te zijn.
Een meeslepende maar ook humoristische vertelling over de impact van oorlog op gewone mensen.
